KuchniaZ uwagi na to, że Stany Zjednoczone są mieszanką kulturową ludzi z całego świata pojęcie "kuchni amerykańskiej" będzie się tyczyło potraw popularnych w tym państwie, mających jednak źródła w innych rejonach świata, spopularyzowanych przez przybyłych imigrantów. Z drugiej strony wiele dań popularnych na całym świecie kojarzonych jest właśnie z "kuchnią amerykańską". Źródła kuchni amerykańskiejCechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczeniom dla praktycznie wszystkich stanów. Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie mogło mieć swoje źródła również w kuchni innych narodów. Oczywiście przez lata receptury były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy. Dla przykładu hot-dogi i hamburgery to modyfikacje dań niemieckich. Jakkolwiek ich forma jest bardzo zmieniona, tak że są powszechnie podawane jako typowe przykłady tradycyjnych dań amerykańskich. Z uwagi na ogromny rozmiar kraju nie jest zaskoczeniem, że można wyróżnić wiele różnych odmian regionalnych kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie (ang. Midwest) znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają. Mimo to, Amerykanie nadal kojarzą określone potrawy z konkretnymi miejscami, np. stek z Oklahomy, homara z Maine, łososia z Pacific Northwest itd. Potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej
|